2012年5月21日月曜日

タケノコ / Bamboo Shoot


福島原発事故の影響で、放射線が蓄積されやすいタケノコは東日本では今や禁断の味覚。でもここ日本海側の西日本の山陰ではそんな心配もなくタケノコの季節が到来。
庭仕事をしている時よく声をかけて下さる方が、「今日取り立てよ」とかわいらしいタケノコを一本。
正直、今まで皮ごとタケノコを料理したことのない私でしたが、ネットで検索。見事にタケノコの茹であがり。さて、その次は?そっと薄いタケノコの一皮を口にしたら、お い し い !そこで下の写真のように、塩とオリーブ油でタケノコそのままの滋味を。来年も西日本では、タケノコが食べれることを祈りつつ。

We Japanese feel the spring is in its high point tasting the varieties of bamboo shoot dishes. And now it is it ! However, bamboo shoots are now forbidden delicacy in the east side of Japan because of high level of radioactive fallout from the Fukushima Nuclear Power Plants disaster.
Only those who live in the west side have privilege of enjoy bamboo shoots fresh from bamboo forests. I got one here, and it was my first time to cook the whole bamboo shoot with skins. I managed to boil it and ate with salt and olive oil. It was so delicious, woo ! I hope we'll still have that joy of season next tear.

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